OM OPPSKRIFTEN
Enkel Turmat (En deig blir cirka 20 boller)
FOCCACIABRØDDEIG
7,5 dl lunkent vann
1 pakke gjær (både tørr og fersk fungerer)
1 ss sukker
2 ts salt
1/2 dl mild olivenolje
Cirka 1-1,2 kg hvetemel
TIL SALTE BOLLER
1 boks urterømme (kan kjøpes ferdig i butikk)
skinke i terninger
raspet ost
TIL SØTE BOLLER
ferdigkjøpt vaniljekrem
rosiner
knuste mandler
kanel
SLIK GJØR DU
Start med å ha lunkent vann i en bakebolle. Tilsett gjær, sukker, salt og olivenolje og rør sammen. Ha i litt og litt mel mens du rører i deigen. Den kan eltes i en kjøkkenmaskin med en vanlig eltekrok, eller for hånd. Når den blir så fast at du uten problem kan elte med hendene er den klar. Pass på å ikke mette deigen for mye med mel. Den skal bli myk og ikke være klissete. Hev i cirka 45 minutter.
Etter deigen er ferdig hevet har du godt med mel på disken. Kjevle deigen ut til et rektangel som er 1/2 centimeter høyt.
Legg på ønsket fyll, som på en pizza.
SALT FYLL: Urterømme, skinke i terninger og raspet ost.
SØTT FYLL: Vaniljekrem, rosiner, knuste mandler og kanel.
Rull deigen med fyll sammen som rullekake. Pass på at du ikke klemmer rullen for hardt sammen når du ruller, den skal være luftig. Skjær i skiver og legg på smurt bakebrett, eller på bakepapirkledd stekebrett. Ha litt avstand mellom for heving.
Pensle bollene med egg,
SALT: ha litt oreganokrydder på de salte
SØT: perlesukker, kanel og nøtter på de søte
Etterhev i cirka 30 minutter. Stek på 180 grader i 12–15 minutter. Pass på steketiden og varmen. Det er bedre å ta dem ut ett minutt for tidlig enn to for sent. Avkjøl på rist.
Ha på godt med melisglasur på de søte bollene etter at de har blitt avkjølt.
Pakk i kurv eller tursekk og knytt skoene. God tur!
SLIK LAGER DU FOCCACIA
Ha deigen på smurt bakebrett, etterheves 30 minutter. Lag groper med fingertuppene i deigen, hell på litt olivenolje, strø over havsalt og stek på cirka 200 grader i 18–20 minutter.
Deigen kan også brukes som pizzadeig. Da får du focacciapizza.
Focacciabrødoppskriften fungerer supert som kun focacciabrød også.
ALTERNATIV TOPPING
Rosmarin, soltørket tomater, valnøtter, fetaost, aprikos, oliven. Her er det bare å prøve seg fram