KANELSNURR - melposeoppskrift
60 gram 48 stk. - 220 grader i 9 min - tangzhong
1 kg hvetemel (siktet)
5 dl melk (romtemperert)
50 g gjær / 1 pakke tørgjær
150 g sukker
1 ts kardemomme
1 ts salt
125 g smør/margarin (smeltet)
1 egg
Fyll:
75 g smør
50 g brun farin eller sukker
2 ss kanel
Fremgangsmåte
Tangzhong: bland 100 g av melet og 1 dl av melken sammen med gjæren. Ha det oppi
bakebollen til slutt.
Elt deigen i 10 minutter.
Heve lunt og tildekket i 30 min
Bland ingrediensene til fyllet
Kjevle ut deigen, smør fyllet på halvparten, brett over, skjær 2 cm remser, strekk vri og knyt.
Sett knutene på smurt plate og dekk til. La heve til dobbel størrelse.
Pensle med egg. Steke på 220 grader i 9 minutter. Avkjøl på rist.
_____________________________________________________________________________
BOLLER – tangzhong (krem.no)
Jevning: (65 grader)
40 g mel
200 g melk
Avkjøl jevningen før du blander inn resten (bortsett fra smøret)
Tilsettes i tillegg til jevning:
460 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær
175 g kald væske (gjerne melk)
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt
75 g smør i terninger (tilsettes etter ca. 10 min)
Fremgangsmåte:
1. Lag først en jevning av mel og væske. Varm den til kokepunktet så den tykner. Avkjøl til romtemperatur. Bland jevning pluss resten av ingrediensene i bakebollen. Du kan bare smuldre gjær rett i bollen, behøver ikke røres ut i væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 7-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Sett på full fart siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Helt mot slutten tilsettes evt rosiner. Elt de forsiktig inn så de ikke blir revet istykker.
5. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose)
6. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, lag biter på ca. 50 gram eller mer. Rull til boller og sett på en plate kledd med bakepapir.
7. Settes til heving ca. 35-45 minutter til.
8. Stekes på 225 grader (over/undervarme) 7-12 minutter (pensle med egg før steiking om du ønsker)
TIPS!
Mange opplever at deigen blir klissete. Om du får en svært klissete deig, tilsett mer mel I STARTEN av eltingen (ikke under). Du kan alltid justere med vann om den blir for fast. Husk at deigen tar opp væske mens du elter. Deigen slipper bollen helt etter ca. 17-20 minutters elting. Elt på litt over middels fart og sett opp farten helt på slutten.
_____________________________________________________________________________
GROVE RUNDSTYKKER (melpose sammalt hvetemel)
80 g 20 stk / eller to brød - 18 min på 200 grader
650 g hvetemel sammalt grovmalt
350 g hvetemel
6 dl vørterøl eller vann
25 g fersk gjær / 1 pose tørrgjær
50 g mørk sirup
4 ss olje
1 ts salt
Rør ut gjær i vørterøl/vann, tilsett resten av ingrediensene, elt deigen og la den stå lunt og tildekket i 30 min.
Del deigen i to, form brød eller ha dem i 2 former (ca 2 liter) eller lag rundstykker. Hev lunt til dobbel størrelse.
Stek på 200 grader i 30-35 min (eller 18 min som rundstykker)
_____________________________________________________________________________
RUNDSTYKKER (Matprat)
55 g - ? stk - 200 g i 10-12 min
ca. 1 l hvetemel
25 g gjær
60 g romtemperert smør i terninger
2,5 dl melk
1 dl vann
1 stk. egg
1 ts sukker
0,5 ts salt
Til pensling og pynt:
ca. 2 ss valmuefrø
0,5 egg til pensling
1. Ha mel, gjær, vann, melk, salt, sukker og egg i en bakebolle til kjøkkenmaskin. Elt deigen i kjøkkenmaskinen i 10 minutter. Ha i smør, og elt videre til alt er blandet inn i deigen. Sett deigen lunt og la den heve til dobbel størrelse.
2. Del deigen i like store emner (ca. 55 g). Trill emnene først til runde boller og deretter til avlange. Legg dem etterhvert på bakepapirkledd stekebrett. Dekk til rundstykkene og la dem etterheve.
3. Pensle rundstykkene med sammenvispet egg som er omtrent halvblandet med vann. Strø valmuefrø over rundstykkene.
4. Sett inn stekebrettet midterste rille i stekeovnen på 200 °C og stek i 10-12 minutter. Avkjøl på rist.
Rundstykkene er fine å fryse. De tiner raskt, men kan også tines forsiktig i mikro.
_____________________________________________________________________________
CHALLE
https://www.godt.no/oppskrifter/bakst/broed/9387/challah-hvetebroed
FOCACCIA - (Meny)
70 gram -
______________________________________________________________________________
TANG ZHONG gir supersaftig gjærbakst