søndag 6. august 2017

Jod

600.000 nordmenn at de får i seg for lite jod. Spesielt viktig er det at kvinner som skal få barn får i seg nok. Jod er et grunnsstoff som blant annet regulerer stoffskiftet. Lavt inntak jod hos gravide kan henge sammen med dårlig språkutvikling, redusert finmotorikk og adferdsproblemer når barnet er tre år gammelt. Det er viktig for gravide å ha tilstrekkelig jodinntak før de blir gravide og at jodtilskudd i svangerskapet ikke kan kompensere for et lavt jodinntak før graviditet.

Anbefalt daglig inntak av jod er 150 µg, mens anbefalingen til gravide er 175 µg og anbefalingen til ammende er 200 µg pr. dag.

  • En desiliter melk inneholder 20 µg jod. Drikker man 2–3 glass om dagen (5 dl) får man i seg 100 µg/jod
  • En porsjon på 100 g torsk vil gi ca. 120 µg jod, mens en tilsvarende porsjon oppdrettslaks bare vil gi 10 µg.
  • Makrell i tomat til en brødskive vil gi 20–30 µg jod, gul ost til en brødskive vil gi ca. 8 µg jod mens brun ost til en brødskive vil gi ca. 20 µg.
Kilde: Folkehelseinstituttet