onsdag 5. juli 2017

Vitaminer - fettløselige

De fettløselige vitaminene er vitamin A,D,E og K. Fettløselige vitaminer vil lagres i kroppen hvis vi får et overskudd av dem.
Vitamin A er blant annet viktig for synet vårt. Ved langvarig mangeltilstand kan øyets slimhinne bli skadet og iverstefall føre til blindhet. Utover det er vitamin A viktig for hud, slimhinner, vekst og bendannelse. Gode kilder til vitamin A er lever, eggeplomme, søtpotet, gulrøtter og broccoli.
Vitamin D er noe vi i Norge ofte har mangel på, spesielt personer med innvandrerbakgrunn. Den beste måten å tilføre kroppen vitamin D på er ved å eksponeres for sollys. Andre kilder til vitamin D er fet fisk og fiskelever. Ellers er det en del produkter i Norge som berikes med vitamin D. Selv om vitamin D blir kategorisert med de fettløselige vitaminene, så er det å betrakte som et prohormon, fordi det omdannes til et hormon i kroppen som kalles 1,25- dyhydroksyvitamin D. Vitamin D spiller en viktig rolle for konsentrasjon av kalsium og fosfat i plasma. Denne funksjonen foregår primært i tarmen hvor vitamin D stimulerer til oppsugning av kalsium.
Vitamin E er et fettløselig vitamin som ble oppdaget i 1923. Betegnelsen vitamin E brukes som en fellesbetegnelse for de to stoffene tokoferoler og tokotrienoler som er de to viktigste formene for vitamin E vi har. Måten det ble oppdaget på var at rotter som fikk harsknet smult som fettkilde etter hvert mistet sin evne til å forplante seg. Når de da senere ble gitt vegetabilske oljer, så ble forplantningsevnen normalisert. Vi finner rikelige mengder med Vitamin E i planteriket og da spesielt i oljer fra hvetekim, solsikke og raps. Vi finner også rikelige mengder med vitamin E i egg, nøtter og kornprodukter. Vitamin E sin viktigste funksjon er dens egenskap til å fungere som en antioksidant. Antioksidanters hovedoppgave går ut på å uskadeliggjøre frie radikaler. Frie radikaler er biprodukter som dannes når cellene i kroppen vår jobber. Disse kan skade celleveggene eller substanser inne i cellen.
Vitamin K er fettløselig vitamin som har fått bokstaven K fordi den er delaktig i koaguleringen av blod (blodstørking). Gode kilder til vitamin K er grønne planter som for eksempel spinat, salat og broccoli. Denne typen vitamin K kalles for Fyllokinon eller K1 vitamin. En annen type K vitamin er Menakinon, også kalt K2 vitamin. Denne typen K vitamin produseres av bakterier i tarmene våres. Mangeltilstander av vitamin K gir økt blødningstendens og man kan utvikle denne mangeltilstanden hvis man får i seg for mye vitamin A og E.